Reklama

Reklama
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag białego sera
  • 20 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko

Pomada:

  • 10 dag masła
  • po 1/2 szklanki cukru pudru i mleka w proszku
  • 2 łyżki gorącej wody i kilka kropli aromatu rumowego

Dekoracja:

  • polewa czekoladowa
  • migdały bez skórki
  • cząstki umytej i obranej mandarynki

Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj na kwadratowy placek o wymiarach 20 na 20 cm. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Ciasto nakłuj widelcem i piecz 20 minut w temp. 180°C. Składniki na pomadę, mieszając, podgrzewaj na malutkim ogniu, aż całkowicie się rozpuszczą. Gdy masa zgęstnieje, wylej ją na ciasto i równo rozprowadź. Mazurek udekoruj polewą czekoladową i bakaliami.

Reklama

Polecamy przepis: Mazurek chałwowy
Sprawdź inne wielkanocne przepisy

Reklama
Reklama
Reklama