Ciasto:

Reklama
  • 3 łyżki miękkiej margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag białego sera
  • 20 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko

Biała pomada:

  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki gorącej wody +parę kropli aromatu rumowego

Dekoracja:

  • polewa czekoladowa
  • migdały bez skórki
  • kandyzowane wiśnie

Zobacz także

1. Składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj mieszadełkami miksera. Następnie przełóż na stolnicę podsypaną mąką, zagnieć i rozwałkuj na kwadratowy placek o wymiarach 20 na 20 cm. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ciasto nakłuj widelcem i piecz 20 minut w temp. 180 st. C.
2. Składniki na pomadę wrzucić do garnka. Mieszając, podgrzewaj na malutkim ogniu, aż całkowicie się rozpuszczą. Trzeba robić to ostrożnie, ponieważ pomada może się przypalić. Gdy masa się zagotuje, zdejmij garnek z ognia. Jeszcze gorącą pomadę wylej na ciasto. Równo rozprowadź – najlepiej szerokim i długim nożem. Odstaw do zastygnięcia.
3. Udekoruj mazurek gotową polewą czekoladową (przygotowaną według przepisu producenta na opakowaniu). Utnij rożek torebki z polewą i wyciskaj bezpośrednio na mazurek fantazyjne wzory albo np. napis „Alleluja”. Na rancie mazurka ułóż kwiatki z kandyzowanych wisienek i migdałów.

Reklama

Sprawdź inne wielkanocne przepisy

Reklama
Reklama
Reklama