Reklama

Ciasto

Reklama
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 750
  • 150 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany

Masa marcepanowa

  • 1/2 kg białej fasoli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • starta skórka ze sparzonej cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka startej laski wanilii
  • szczypta cynamonu
  • sparzone migdały, rodzynki do przybrania

Masa morelowa

  • 1/2 kg suszonych moreli
  • woda
  • do dekoracji: pokrojone na pól sparzone suszone śliwki, wiórki kokosowe, wiórki migdałowe, sparzone rodzynki

Ciasto
Mąkę posiekaj z masłem, następnie dodaj masło, żółtko i pozostałe składniki. Ciasto zagnieć. Chłódź w lodówce przez około 20 minut. Następnie wyłóż do płaskiej blachy i piecz w temperaturze 180 C aż ciasto się zarumieni.

Masa marcepanowa
Fasolę namocz na noc, wodę odlej, zalej powtórnie wodą i ugotuj do miękkości. Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Masę wyłóż na upieczone chłodne ciasto. Ozdób połówkami migdałów i sparzonymi rodzynkami.

Masa morelowa
Morele dokładnie umyj, sparz gorącą wodą. W garnku zalej zimną wodą tak, aby przykryła morele. Gotuj na wolnym ogniu aż morele będą miękkie, często mieszając. W razie konieczności dolej trochę wody. Masę zmiksuj. Rozsmarować na kruchym mazurkowym cieście.
Masa morelowa doskonale smakuje też jako dżem na kanapki.

Zadanie dla dziecka: Zapewne dzieci chętnie pomogą w rozsmarowaniu masy, jak też dekoracji mazurka migdałami i rodzynkami.

Reklama

Polecamy: Mazurek cytrynowy przepis
Sprawdź inne wielkanocne przepisy

Reklama
Reklama
Reklama