Mazurek z fasolowym marcepanem
Pozwólmy dzieciom być pomocnymi, skorzystać z odkrywczych pomysłów, a nawet samodzielnie udekorować świąteczne ciasto. To naprawdę duża frajda dla maluchów.
- "Twoje Dziecko"
Ciasto
- 2 szklanki mąki orkiszowej typ 750
- 150 dag masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
Masa marcepanowa
- 1/2 kg białej fasoli
- 1 łyżka soku z cytryny
- starta skórka ze sparzonej cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka startej laski wanilii
- szczypta cynamonu
- sparzone migdały, rodzynki do przybrania
Masa morelowa
- 1/2 kg suszonych moreli
- woda
- do dekoracji: pokrojone na pól sparzone suszone śliwki, wiórki kokosowe, wiórki migdałowe, sparzone rodzynki
Ciasto
Mąkę posiekaj z masłem, następnie dodaj masło, żółtko i pozostałe składniki. Ciasto zagnieć. Chłódź w lodówce przez około 20 minut. Następnie wyłóż do płaskiej blachy i piecz w temperaturze 180 C aż ciasto się zarumieni.
Masa marcepanowa
Fasolę namocz na noc, wodę odlej, zalej powtórnie wodą i ugotuj do miękkości. Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Masę wyłóż na upieczone chłodne ciasto. Ozdób połówkami migdałów i sparzonymi rodzynkami.
Masa morelowa
Morele dokładnie umyj, sparz gorącą wodą. W garnku zalej zimną wodą tak, aby przykryła morele. Gotuj na wolnym ogniu aż morele będą miękkie, często mieszając. W razie konieczności dolej trochę wody. Masę zmiksuj. Rozsmarować na kruchym mazurkowym cieście.
Masa morelowa doskonale smakuje też jako dżem na kanapki.
Zadanie dla dziecka: Zapewne dzieci chętnie pomogą w rozsmarowaniu masy, jak też dekoracji mazurka migdałami i rodzynkami.
Polecamy: Mazurek cytrynowy przepis
Sprawdź inne wielkanocne przepisy