Mazurek z kawowym kajmakiem
Mazurek to klasyczny wielkanocny wypiek - podobnie jak baba. Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami z pewnością goszczą na każdym stole wielkanocnym. Przygotowując je razem z dzieckiem, możesz mieć pewność, że będzie wyjątkowe.
- mat. pras. Delecta
Ciasto:
- 1 opakowanie kruchego ciasta, np. Delecta
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła (lub margaryny)
Nadzienie:
- puszka masy kajmakowej, np. Bakalland
- garść suszonych moreli
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 2 łyżki blanszowanych migdałów
- opakowanie suszonych fig
- kilka dużych kawałków orzechów włoskich
- 2 żółtka
- 50 ml espresso
Małą, prostokątną lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 200°C bez termoobiegu. Do wysokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jaja oraz masło (lub margarynę) i miksuj całość na wysokich obrotach przez 3 minuty. Odkrój 1/4 ciasta, a resztą wyklej dno foremki. Z pozostałej ilości ciasta w dłoniach uformuj wałeczki, przyklej je wokół ciasta w foremce i lekko naciśnij widelcem. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut (do zarumienienia).
Suszone owoce pokrój w plastry, a orzechy podpraż na suchej patelni przez 10 minut, ciągle mieszając. Zaparz espresso, połącz je z kajmakiem, a następnie dodaj żółtka. Całość wylej na podpieczone ciasto i piecz kolejne 15 minut.
Na upieczone ciasto wyłóż bakalie i owoce. Podawaj, gdy ostygnie.
Zobacz też inne przepisy na dania wielkanocne