Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 1 opakowanie kruchego ciasta, np. Delecta
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła (lub margaryny)

Nadzienie:

  • puszka masy kajmakowej, np. Bakalland
  • garść suszonych moreli
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 2 łyżki blanszowanych migdałów
  • opakowanie suszonych fig
  • kilka dużych kawałków orzechów włoskich
  • 2 żółtka
  • 50 ml espresso

Małą, prostokątną lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 200°C bez termoobiegu. Do wysokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jaja oraz masło (lub margarynę) i miksuj całość na wysokich obrotach przez 3 minuty. Odkrój 1/4 ciasta, a resztą wyklej dno foremki. Z pozostałej ilości ciasta w dłoniach uformuj wałeczki, przyklej je wokół ciasta w foremce i lekko naciśnij widelcem. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut (do zarumienienia).
Suszone owoce pokrój w plastry, a orzechy podpraż na suchej patelni przez 10 minut, ciągle mieszając. Zaparz espresso, połącz je z kajmakiem, a następnie dodaj żółtka. Całość wylej na podpieczone ciasto i piecz kolejne 15 minut.
Na upieczone ciasto wyłóż bakalie i owoce. Podawaj, gdy ostygnie.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania wielkanocne

Reklama
Reklama
Reklama