Migdałowo-razowe naleśniki banoffee
Naleśniki są doskonałą propozycją na każdy posiłek – od śniadania, przez obiad, po kolację. Szczególnie lubiane są te na słodko. Zobacz, jak wykonać ten deser w zdrowej i pełnowartościowej wersji.
- mat. pras. Rapso
Opublikowano: środa, 26 czerwca 2019 10:45
Reklama
Ciasto naleśnikowe:
Reklama
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 2 łyżki oleju, np. Rapso
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mąki migdałowej
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki nasion wanilli
Dodatki:
- 6–7 bananów (dojrzałych)
- migdały do podania, np. Kresto
- 6–7 łyżeczek masła migdałowego
- 1 śmietana kremówka 36% (schłodzona przez noc)
- 200 ml jogurtu greckiego (schłodzony przez noc)
- 250 g malin
- 250 g rabarbaru
- 1 łyżeczka ksylitolu
- Wszystkie składniki na naleśniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj aż do połączenia.
- Odstaw na ok. 20 minut.
- Przełóż do garnka maliny, umyty, pokrojony rabarbar, dodaj 1 łyżkę wody.
- Wszystko doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj kilka minut, do momentu wyraźnego zagęszczenia się sosu.
- Ustaw pustą miskę a na niej sitko.
- Przełóż do niego sos malinowo-rabarbarowy i przetrzyj go, aby pozbawić pestek.
- Dodaj do powstałego sosu ksylitol i wymieszaj.
- Na nieprzywierającej patelni usmaż naleśniki. Ciasto jest mniej sprężyste niż tradycyjne, dlatego przekładaj je delikatnie.
- Posmaruj naleśnik 1 łyżeczką masła migdałowego i połóż na środku obranego banana, a następnie zroluj całość. Z resztą naleśników postępuj tak samo.
- Przełóż do misy miksera kremówkę i jogurt grecki.
- Ubijaj na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gęstego kremu.
- Podawaj naleśniki z sosem oraz bitą śmietaną.
- Do przybrania wykorzystaj migdały, maliny oraz listki mięty.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na naleśniki dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama