Miniburger z soczewicy z łososiem
Dzięki takim miniburgerom można przemycić do diety dziecka rybę, która zawiera ważne kwasy tłuszczowe, oraz wartościowe białko roślinne, w jakie bogata jest soczewica. Zobacz, jak zrobić pyszne miniburgery z łososiem oraz hummusem.
- mat. pras. Jedz jak Mistrz
Opublikowano: piątek, 22 czerwca 2018 15:44
Reklama
Reklama
- 200 g świeżego łososia
- 100 g dymki
- 50 g zielonej papryki
- jajko
- 50 g bułki tartej
- 180 g ugotowanej soczewicy
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 10 ml soku z cytryny
- sól i pieprz
- 2 pełnoziarniste bułki
- Zmiel łososia w rozdrabniaczu lub blenderze.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj jajko i bułkę tartą, a następnie uformuj małe kotleciki.
- Pokrój dymkę i paprykę, a następnie podpiecz lekko na grillu.
- Zmiel soczewicę, dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek extra virgin i sól.
- Przygotuj burgery: dolną część bułki pełnoziarnistej posmaruj hummusem z soczewicy, połóż na niego łososia, a na samej górze – zgrillowane warzywa.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na szybkie zapiekanki dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama