Mleczna galaretka z truskawkami
Mleczna galaretka z truskawkami - sprawdzony przepis dla dziecka.
Opublikowano: piątek, 13 grudnia 2013 11:14
Reklama
Reklama
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 2 łyżki chłodnej, przegotowanej wody,
- 1 szklanka mleka modyfikowanego,
- łyżka cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 0,5 kg truskawek.
Reklama
Żelatynę namocz w chłodnej wodzie, zagotuj mleko z cukrem, dodaj cukier wanilinowy. Do gorącego mleka dodaj napęczniałą żelatynę, wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli żelatyna się nie rozpuści, podgrzej mleko z żelatyną, ciągle mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Wylej masę na głęboki talerz. Wstaw na dwie godziny do lodówki. Truskawki umyj, osącz, wybierz najbardziej dojrzałe i pokrój je na cząstki. Galaretkę pokrój i rozłóż na talerzu, dodaj pokrajane truskawki.
Porcja dla dziecka: 2–3 łyżki deseru.
Reklama
Reklama
Reklama