Reklama
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki chłodnej, przegotowanej wody,
  • 1 szklanka mleka modyfikowanego,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 0,5 kg truskawek.

Reklama

Żelatynę namocz w chłodnej wodzie, zagotuj mleko z cukrem, dodaj cukier wanilinowy. Do gorącego mleka dodaj napęczniałą żelatynę, wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli żelatyna się nie rozpuści, podgrzej mleko z żelatyną, ciągle mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Wylej masę na głęboki talerz. Wstaw na dwie godziny do lodówki. Truskawki umyj, osącz, wybierz najbardziej dojrzałe i pokrój je na cząstki. Galaretkę pokrój i rozłóż na talerzu, dodaj pokrajane truskawki.
Porcja dla dziecka: 2–3 łyżki deseru.

Reklama
Reklama
Reklama