Przygotowanie mleka owsianego zajmuje tylko kilka minut, a nadaje się do owsianek, wypieków puddingów – jest idealne dla każdego, kto powinien unikać mleka odzwierzęcego ze względu np. na alergie lub własne przekonania. Są dwa sposoby robienia mleka, jeden przedstawiamy na przygotowanie pół litra mleka owsianego, a drugi – na litr.

Reklama

Przepis 1 (pół litra mleka)

Składniki:

  • 4 łyżki stołowe płatków owsianych
  • 400ml przegotowanej wody
  • ewentualnie szczypta soli lub1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Wsyp płatki owsiane do kielicha blendera i zalej wodą.
  2. Zmiksuj dokładnie całość (potrzeba na to ok. 2 minut).
  3. Przelej ciecz przez gazę do butelki lub dzbanka i gotowe! Możesz mleko dosłodzić lub lekko posolić do smaku.

Przepis 2 (litr mleka)

Składniki:

  • 1 porcja płatków owsianych (np. górskich)
  • 4 szklanki wody o pojemności 250 ml (przegotowana, schłodzona lub mineralna niegazowana)
  • szczypta soli
  • łyżeczka wanilii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki syropu klonowego (można pominąć)

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej przegotowaną, zimną wodą i odstaw je na noc. Rano przełóż płatki do blendera, dolej jeszcze 3 szklanki wody i zmiksuj na gładko.
Mleko owsiane powinno mieć dosyć gęstą strukturę. Przecedź je przez gęste sitko wyłożone gazą i powtórz czynność co najmniej 2 razy (pamiętaj, że mleko będzie spływało powoli ze względu na swoją gęstość, dlatego mieszaj je co jakiś czas. Możesz je też wycisnąć np. przez gazę). Przelany płyn to gotowe mleko owsiane – możesz je doprawić szczyptą soli, syropem klonowym lub miodem albo wanilią. Należy przechowywać je w lodówce i trzymać nie dłużej niż 4 dni. Pamiętaj by mleko owsiane zamieszać przed każdym użyciem, bo po pewnym czasie zaczyna się rozwarstwiać.

Zobacz także
Reklama

Zobacz też: Przepisy z płatkami owsianymi w roli głównej

Reklama
Reklama
Reklama