Morskie pulpeciki
Pulpety rybne - sprawdzony przepis dla dzieci.
- "Twoje Dziecko"
Opublikowano: czwartek, 19 grudnia 2013 11:01
Reklama
Reklama
- 1/2 kg filetów z morskiej ryby (morszczuk, mintaj, dorsz),
- po 1/2 pietruszki i marchewki,
- mały kawałek pora,
- małe jajko,
- łyżka bułki tartej, np. orkiszowej,
- łyżka kaszy manny,
- szklanka mrożonych lub świeżych żurawin,
- szczypta cynamonu.
Reklama
Filety rybne umyj i osusz. Sprawdź, czy są oczyszczone z ości. Warzywa umyj, obierz, pokrój na niezbyt duże kawałki. Marchew i pietruszkę na minutę zalej wrzątkiem, odcedź. Wraz z rybą zmiel dokładnie w maszynce lub mikserze. Dodaj drobno posiekanego pora, bułkę tartą, kaszę mannę i jajko (wcześniej umyj skorupkę i sparz). Masę dokładnie wymieszaj, jeśli będzie za rzadka, dosyp nieco więcej bułki tartej. Ulep kulki wielkości orzechów włoskich i gotuj na parze w specjalnym garnku lub na wkładce do gotowania na parze przez ok. 10–15 minut.
Reklama
Reklama
Reklama