Reklama
  • 1/2 kg filetów z morskiej ryby (morszczuk, mintaj, dorsz),
  • po 1/2 pietruszki i marchewki,
  • mały kawałek pora,
  • małe jajko,
  • łyżka bułki tartej, np. orkiszowej,
  • łyżka kaszy manny,
  • szklanka mrożonych lub świeżych żurawin,
  • szczypta cynamonu.

Reklama

Filety rybne umyj i osusz. Sprawdź, czy są oczyszczone z ości. Warzywa umyj, obierz, pokrój na niezbyt duże kawałki. Marchew i pietruszkę na minutę zalej wrzątkiem, odcedź. Wraz z rybą zmiel dokładnie w maszynce lub mikserze. Dodaj drobno posiekanego pora, bułkę tartą, kaszę mannę i jajko (wcześniej umyj skorupkę i sparz). Masę dokładnie wymieszaj, jeśli będzie za rzadka, dosyp nieco więcej bułki tartej. Ulep kulki wielkości orzechów włoskich i gotuj na parze w specjalnym garnku lub na wkładce do gotowania na parze przez ok. 10–15 minut.

Reklama
Reklama
Reklama