Reklama

Reklama
  • 200 g morszczuka
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 gałązki koperku
  • szczypiorek
  • pół ząbka czosnku
  • sól
  • 100 g marchewki
  • 100 g groszku

Koperek i szczypiorek posiekaj, czosnek przepuść przez praskę, wymieszaj z masłem i odrobiną soli. Masło owiń folią i wstaw na pół godziny do lodówki. Rybę pokrój na mniejsze kawałki, posól, skrop sokiem z cytryny, wstaw do lodówki. Po 30 min wyjmij rybę, natrzyj masłem czosnkowym. Warzywa oczyść, pokrój, włóż do rondla. Na wierzch ułóż rybę. Zalej wodą tylko tyle, by zakryła warzywa i rybę. Gotuj 20 min na małym ogniu.

Reklama

Nasza rada: Jeśli nie lubisz zapachu ryby, natrzyj ją ziołami, skrop sokiem z cytryny i wstaw na pół godziny do lodówki. Dobrym sposobem jest też namoczenie jej w mleku z dodatkiem ziela angielskiego. Będzie miała też lepszy smak.

Reklama
Reklama
Reklama