Mrożony krem z czeremchy z kawałkami czekolady
Podstawę tego mrożonego kremu stanowią banany, więc jest to deser bezmleczny, ale o kremowej konsystencji. Aby śmietanka oddzieliła się z mleka kokosowego trzeba je włożyć na noc do lodówki.
- mat. pras. Zdrowe Lody
Opublikowano: poniedziałek, 26 czerwca 2017 10:57
Reklama
Reklama
- 2 łyżki śmietanki kokosowej i dodatkowo trochę więcej, jeśli zajdzie taka potrzeba (z 400-gramowej puszki pełnotłustego mleka kokosowego)
- 2 banany pokrojone
- 11 szklanki owoców czeremchy drylowanych i pokrojonych, w odpowiednich porcjach
- 85 g słodzonej syropem klonowym czekolady lub gorzkiej czekolady grubo pokrojonej
- Schłódź puszkę mleka kokosowego przez noc, nie poruszając jej, aby śmietanka oddzieliła się od wody kokosowej. Śmietankę zdejmij ostrożnie łyżką tak jak śmietanę ze zwykłego mleka (wodę kokosową zachowaj na inną okazję).
- W kielichu miksera umieść banany, szklankę owoców czeremchy i śmietankę kokosową. Miksuj, aż masa będzie gładka, zeskrobując co jakiś czas z brzegów. Jeśli zajdzie potrzeba, dodaj jeszcze odrobinę śmietanki.
- Przełóż masę do miski i wrzuć pozostałą porcję owoców czeremchy (1 szklankę). Przykryj miskę, wstaw do w lodówki, schłódź.
- Zamrażaj masę w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta, dodając czekoladę podczas ostatnich 5 minut ubijania. Najlepiej podawać natychmiast.
Uwaga! Ze względu na niewielką ilość tłuszczu i zawartość wody w bananach deser bardzo twardnieje podczas zamrażania. Jeśli musisz zamrozić go po ubiciu, trzeba wyjąć go z zamrażarki około 20 minut przed podaniem (po wyjęciu z zamrażarki może stać się odrobinę wodnisty).
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak
Reklama
Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama