Muffinki marchewkowe
Muffinki są świetną alternatywą dla mniej zdrowych przekąsek. Możesz je dać dziecku jako drugie śniadanie do szkoły lub zjeść je na placu zabaw podczas popołudniowego spaceru.
- Edipresse
Opublikowano: środa, 15 czerwca 2016 13:21
Reklama
Reklama
- 12, 5 dag margaryny
- 25 dag mąki
- 12,5 dag cukru
- 3 duże jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cynamonu
- 3-4 spore marchewki
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Margarynę rozpuść w rondelku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzoną margaryną i marchewką. Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami i piecz ok. 25 minut w temp. 180 st. C (funkcja piekarnika: góra-dół.)
Muffinki wyjmij z pieca i wystudź.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na muffinki dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama