Muffinki orzechowo-migdałowe
Muffinki to świetna przekąska dla dziecka - zarówno na spacer, jak i do szkoły. Wypróbuj nasz przepis na pyszne muffinki z migdałami i orzechami.
- Edipresse
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- po 1/2 szklanki migdałów, orzechów włoskich, cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- szklanka płynnego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki roztopionego masła
na kruszonkę:
- 7 dag brązowego cukru
- po 3 dag grubo zmielonych migdałów i orzechów włoskich
- 2 dag roztopionego masła
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wsyp całe orzechy i migdały. Wstaw je do piekarnika i praż przez 8-10 minut w temp.
170-180 st. C. Gdy ostygną, zmiel je w mikserze.
Połącz wszystkie składniki na kruszonkę.
W dużej misce wymieszaj mąkę, zmielone migdały i orzechy, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.
W drugiej misce wymieszaj jajka, jogurt i roztopione masło. Połącz mokre składniki z suchymi, krótko mieszając.
Nakładaj ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Wierzch babeczek posyp przygotowaną kruszonką.
Piecz 20-25 minut w temp. 170-180 st. C. Ostudź na kratce kuchennej.
Zobacz więcej przepisów na muffinki dla dziecka