Reklama
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • po 1/2 szklanki migdałów, orzechów włoskich, cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • szklanka płynnego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki roztopionego masła

na kruszonkę:

  • 7 dag brązowego cukru
  • po 3 dag grubo zmielonych migdałów i orzechów włoskich
  • 2 dag roztopionego masła

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wsyp całe orzechy i migdały. Wstaw je do piekarnika i praż przez 8-10 minut w temp.
170-180 st. C. Gdy ostygną, zmiel je w mikserze.
Połącz wszystkie składniki na kruszonkę.
W dużej misce wymieszaj mąkę, zmielone migdały i orzechy, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.
W drugiej misce wymieszaj jajka, jogurt i roztopione masło. Połącz mokre składniki z suchymi, krótko mieszając.
Nakładaj ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Wierzch babeczek posyp przygotowaną kruszonką.
Piecz 20-25 minut w temp. 170-180 st. C. Ostudź na kratce kuchennej.

Zobacz także
Reklama

Zobacz więcej przepisów na muffinki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama