Reklama

Reklama
  • 15 czarnych oliwek
  • gotowy spód do ciasta pizzowego
  • 400 g sera żółtego (np. typu gouda MSM Mońki)
  • główka brokułu
  • 700 g pieczarek
  • 15 średniej wielkości miseczek do zapiekania (najlepiej w czarnym kolorze)
  • sól, pieprz, bazylia do smaku

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo. Pieczarki pokrój w cząstki i podduś na maśle. Zetrzyj ser na tarce. Wszystko wymieszaj w misce, przypraw i wyłóż do muffinek. Z ciasta na pizzę wykrój 15 kółek i szerokie na centymetr paski. Każdą muffinkę z farszem przykryj na wierzchu kółkiem, a ścianki naczyń obklej 4-5 paskami – tak, aby swoim kształtem przypominały ośmiorniczki . Pokrój oliwki w krążki i ułóż po dwa na każdej muffince (na kształt oczu). Wstaw tacę z naczyniami do rozgrzanego piekarnika na 20 minut na 180 stopni. Wyjmij, gdy ciasto będzie zarumienione.

Reklama

Zobacz: Przepis na domowe ciasto do pizzy

Reklama
Reklama
Reklama