
Robienie pizzy dla dzieci to sama frajda. Przepisy na nią są proste, można eksperymentować z dodatkami, a do przygotowań włączyć także maluchy. Świeże składniki mają mnóstwo wartości odżywczych. Zdrowa pizza dla dzieci nadaje się na drugie danie, pożywną kolację, można ją również zjeść (na zimno) na pikniku, w podróży, na wycieczce.
Spis treści:
- Ciasto na pizzę dla dzieci
- Pizza Margherita: przepis
- Zdrowa pizza dla dzieci: pizza warzywna
- Pizza hawajska: przepis
- Od kiedy pizza dla dzieci?
Ciasto na pizzę dla dzieci: przepis
Według naszego przepisu zrobisz grubsze ciasto na pizzę, bo takie – wiemy z doświadczenia – maluchy lubią najbardziej :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3–4 dag drożdży
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- szczypta soli
- szklanka wody lub mleka
Wykonanie:
Pokruszone drożdże rozpuść w letniej wodzie lub mleku, zmieszaj z mąką i solą. Wyrabiaj, wlej olej, wyrabiaj dalej, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (30–60 min). Gdy podwoi objętość, rozwałkuj je na placek o grubości 3–10 mm. Wyłóż nim formę, zrób brzegi. Pizzę na takim cieście piecze się w temp 190°C ok. 20 minut, aż ciasto się zezłoci i ser stopi.
Pizza Margherita dla dzieci: przepis
Składniki:
- pomidory bez skórki albo sos pomidorowy (najlepszy będzie sos zrobiony według przepisu podanego w ramce niżej), ewentualnie pomidory z puszki
- oliwa z oliwek
- łyżka ziół (bazylia, oregano lub gotowa mieszanka ziół do pizzy)
- mozzarella albo inny ser
Wykonanie:
1. Spód posmaruj oliwą.
2. Pomidory pokrój w plastry i ciasno ułóż na spodzie lub posmaruj go sosem.
3. Posyp ziołami.
4. Mozzarellę pokrój w plastry, twardszy ser zetrzyj na tarce.
5. Posyp pizzę serami i upiecz.
Zdrowa pizza dla dzieci: pizza warzywna
Składniki:
- pomidory albo sos pomidorowy (według przepisu z ramki wyżej lub lekki koncentrat pomidorowy bez dodatków smakowych)
- oliwa z oliwek
- mozzarella lub inny ser
- łyżka ziół
- warzywa: pomidorki koktajlowe, kolorowa papryka, cukinia, cebula, mogą być też brokuły, listki szpinaku albo roszponki, pokrojone w plasterki oliwki
Wykonanie:
1. Spód posmaruj oliwą, wyłóż sos lub pomidory (jak obok), posyp ziołami.
2. Ułóż pokrojone warzywa.
3. Posyp startym serem lub też ułóż plastry mozzarelli i wstaw całość do piekarnika.
Pizza hawajska dla dzieci: przepis
Składniki:
- pomidory lub przecier pomidorowy
- oliwa z oliwek
- łyżka ziół
- mozzarella lub inny ser
- szynka pokrojona w kostkę lub paseczki (mogą być też kawałki pieczonego lub gotowanego drobiu)
- ananas z puszki, osączony i drobno pokrojony
Wykonanie:
1. Spód posmaruj oliwą, wyłóż sos lub pomidory, posyp ziołami.
2. Ułóż szynkę i ananasa.
3. Posyp startym serem lub ułóż plastry mozzarelli (ananasa lub szynkę możesz też położyć na wierzch – jak wolisz, według waszego smaku).
Od kiedy pizza dla dzieci?
Zanim podasz dziecku pizzę, zaczekaj, aż skończy ono 12 miesięcy. Pamiętaj, że dieta takiego malucha powinna być urozmaicona, jednak nie zawsze może on jeść to, co dorośli. W diecie rocznego dziecka zakazane są też niektóre przyprawy, np. nadmiar soli. W przypadku tak małego dziecka możesz również zrezygnować z pieczarek, które są ciężkostrawne.
Zobacz też:

Chleb w diecie niemowlaka może pojawić się, gdyzbyt wcześnie – oficjalne zalecenia dotyczące rozszerzania diety niemowlaka wyraźnie mówią o tym, że przez pierwsze pół roku dziecku w zupełności wystarcza mleko. Jednak ostateczna decyzja o tym, kiedy w diecie dziecka pojawią się nowe produkty, należy do rodziców, choć warto trzymać się określonego przez ekspertów przedziału czasu. Pierwszy chleb dla dziecka powinien być dobrze wypieczony, świeży lub lekko czerstwy. Spis treści: Chleb w diecie niemowlaka Od kiedy chleb dla niemowlaka? Jaki chleb dla niemowlaka? Chleb dla niemowlaka – jak podawać? Przepisy na chleb dla dzieci Chleb w diecie niemowlaka Wątpliwości dotyczące wprowadzania chleba do diety dziecka mają związek z glutenem. Jakiś czas temu zmodyfikowano zasady rozszerzania diety niemowlaka. Wcześniej zalecano, aby pierwsze produkty zbożowe w diecie tak malutkiego dziecka nie zawierały glutenu. Obecnie specjaliści nie odradzają już podawania glutenu niemowlętom, gdyż okazało się, że nie ma to wpływu na rozwój alergii na gluten. Chleb w diecie dziecka to nie tylko kolejny zdrowy produkt. Pieczywo to dla niemowlaka także okazja do poznawania nowych smaków i konsystencji. Chleb zawiera węglowodany, które są cennym źródłem energii dla szybko rozwijającego się organizmu. W chlebie znajduje się ok. 10 procent białka, witaminy z grupy B (B1, B2, niacyna), a także miedź, potas, magnez, fosfor, żelazo – choć tych ostatnich w białym pieczywie jest wyraźnie mniej niż w pieczywie razowym. Od kiedy chleb dla niemowlaka? Z zaleceń ekspertów wynika, że chleb w diecie niemowlaka powinien pojawić się ok. 6 miesiąca życia dziecka. Dziecku do 6 miesiąca w zupełności wystarcza mleko mamy lub odpowiednie mleko modyfikowane. Przypomnijmy – najwcześniej nowe produkty można zacząć podawać dziecku...

Dynia to idealne warzywo dla dzieci. Zawiera dużo cennych witamin i minerałów, sporo beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy C, witamin z grupy B, czyli B1, B2, B6, PP, kwas foliowy, nikotynowy, pantotenowy, fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Już dla niemowląt dynia to świetny pomysł. W dodatku można z niej przyrządzić naprawdę wiele dań – zupa z dyni dla dzieci jest tym najpopularniejszym, natomiast równie smakowite są np. dyniowe placuszki, makaron z dynią, ciasto dyniowe lub choćby nawet purée z dyni. Przedstawiamy 12 przepisów na pyszne dania z dyni dla dzieci . Spis treści: Zupa z dyni dla dzieci (od 2. roku) Zupka dyniowa z płatkami owsianymi (od 1. roku) Placuszki z dyni dla dzieci (od 13. miesiąca) Zapiekanka z dyni i sera (od 13. miesiąca) Dżem z dyni dla dzieci (od 18. miesiąca) Dyniowy drożdżak (od 11. miesiąca) Dynia z jabłkiem dla niemowlaka Dynia z mięsem (od 9. miesiąca) Makaron z dynią dla dzieci (od 2. roku) Ciasto dyniowe dla dzieci (od 12. miesiąca) Purée z dyni (od 1. roku) Kotleciki z dyni (od 12. miesiąca) Zupa z dyni dla dzieci (od 2. roku) Składniki: 1 kg dyni 5 szklanek wywaru z włoszczyzny cebula łyżka oliwy duży serek topiony śmietankowy szklanka jogurtu naturalnego biały pieprz odrobina gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: Dynię obierz ze skóry, oczyść z nasion i pokrój na małe kawałki. Cebulę drobno pokrój i zeszklij w rondlu na łyżce oliwy, dodaj dynię i chwilę podduś razem z cebulą. Zalej wywarem i duś do miękkości. Zupę ostudź, zmiksuj, zagotuj, dodaj serek topiony, przyprawy i wymieszaj. Na talerzu delikatnie polej ją jogurtem, nie mieszaj. Zupka dyniowa z płatkami owsianymi (od 1. roku) Składniki: 100 g dyni 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżka drobno...