Reklama

Reklama
  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g pestek dyni, np. Bakalland
  • 100 g rodzynek sułtańskich, np. Bakalland
  • 100 g pestek słonecznika, np. Bakalland
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, np. Delecta
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego, np. Delecta
  • szczypta soli

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij na sztywno wraz ze szklanką cukru.
  3. Dodaj po jednym żółtku, miksując masę na najwyższych obrotach, a następnie dolej olej.
  4. Wyłącz mikser i dodaj mąkę wraz z przesianą sodą, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
  5. Dosyp cukier waniliowy oraz cynamon, rodzynki, a także dodaj odciśniętą startą marchew.
  6. Odłóż kilka pestek dyni do późniejszej dekoracji, resztę posiekaj.
  7. Dosyp pestki do masy i wszystko wymieszaj delikatnie łopatką.
  8. Papierowe papilotki włóż do formy na muffiny i za pomocą pędzelka posmaruj je oliwą.
  9. Nałóż łyżką masę do papilotek do ¾ ich wysokości.
  10. Posyp delikatnie pozostałymi pestkami dyni i pestkami łuskanego słonecznika.
  11. Włóż muffinki do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na muffinki dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama