Muffiny marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika
Muffiny marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika staną się ulubionym podwieczorkiem malucha. Szybko je upieczesz. Dodatek pestek sprawia, że są bardzo zdrowe.
- mat. pras. Bakalland
Opublikowano: piątek, 18 października 2019 11:26
Reklama
Reklama
- 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
- 2 szklanki mąki
- 100 g pestek dyni, np. Bakalland
- 100 g rodzynek sułtańskich, np. Bakalland
- 100 g pestek słonecznika, np. Bakalland
- 5 jajek
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, np. Delecta
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego, np. Delecta
- szczypta soli
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywno wraz ze szklanką cukru.
- Dodaj po jednym żółtku, miksując masę na najwyższych obrotach, a następnie dolej olej.
- Wyłącz mikser i dodaj mąkę wraz z przesianą sodą, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
- Dosyp cukier waniliowy oraz cynamon, rodzynki, a także dodaj odciśniętą startą marchew.
- Odłóż kilka pestek dyni do późniejszej dekoracji, resztę posiekaj.
- Dosyp pestki do masy i wszystko wymieszaj delikatnie łopatką.
- Papierowe papilotki włóż do formy na muffiny i za pomocą pędzelka posmaruj je oliwą.
- Nałóż łyżką masę do papilotek do ¾ ich wysokości.
- Posyp delikatnie pozostałymi pestkami dyni i pestkami łuskanego słonecznika.
- Włóż muffinki do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na muffinki dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama