Nadziewane słone kruche babeczki
Nadziewane słone kruche babeczki to idealny pomysł na przystawkę na imprezę albo jako przekąska podana na wieczornym spotkaniu z przyjaciółmi - koniecznie wypróbuj nasz przepis!
- Edipresse
Opublikowano: wtorek, 23 sierpnia 2016 14:02
Reklama
na ciasto:
Reklama
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
na nadzienie:
- 50 dag pieczarek
- mała cebulka
- 5 dag boczku wędzonego
- 20 dag żółtego sera
- natka pietruszki
- masło lub olej
- sól
- pieprz
Mąkę przesiej, dodaj sól, pieprz. Masło z mąką drobno posiekaj, dodaj żółtka, szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce 30 minut. Wylep foremki.
Piekarnik rozgrzej do temp. 220 st. C. Wstaw babeczki, zmniejsz temp. do 200 st. C i upiecz na złoty kolor. Ostudź.
Przygotuj nadzienie: pieczarki, cebulkę i boczek pokrój w kosteczkę, przesmaż na oleju lub maśle, dopraw solą i pieprzem, przestudź.
Dodaj sterty ser, pokrojoną natkę. Dokładnie wymieszaj. Włóż po porcji nadzienia do zimnych babeczek i zapiecz 10 minut.
Reklama
Zobacz więcej pomysłów na przekąski
Reklama
Reklama
Reklama