Naleśniki cynamonowe z mascarpone i dżemem
Naleśniki cynamonowe z mascarpone i dżemem mogą być pysznym śniadaniem na słodko. A samych placków wcale nie musisz robić z jajkiem. Bez niego też się udadzą.
- mat. pras. Łowicz
Opublikowano: czwartek, 14 listopada 2019 10:25
Reklama
Reklama
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- dżem, np. Łowicz 100% z owoców Malina
- cynamon
- świeże owoce do dekoracji
- Zmiksuj składniki na ciasto: mąkę, mleko, wodę, olej, sól.
- Smaż placki naleśnikowe na dobrze rozgrzanej patelni (średnica ok. 24-26 cm) nasmarowanej olejem.
- Ubij śmietankę z cukrem, pod koniec ubijania dodaj mascarpone.
- Na spód naleśników wyłóż cienką warstwę śmietanowego kremu, kolejno porcję dżemu i zwiń w rulon.
- Udekoruj świeżymi owocami i podawaj.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na naleśniki dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama