Reklama

Reklama
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju sojowego

Wymieszaj mleko z olejem i jajami. Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia, sól i ubijaj mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 10 minut. Nabieraj ciasto małą chochelką i wylewaj cienką warstwą na rozgrzaną, posmarowaną olejem patelnię. Gdy na powierzchni naleśnika pojawią się bąble, delikatnie przewróć go na drugą stronę i podsmaż. Podawaj naleśnik posmarowany jogurtem, przecierem owocowym lub twarożkiem.

Reklama

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama