Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • cukier,
  • 0,5 litra mleka,
  • 20 dag mąki

Nadzienie:

  • 40 dag truskawek,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • wanilia.

Reklama

Jajka starannie rozmąć w garnuszku trzepaczką. Dodawaj po trochu mąkę i mleko, sól i cukier. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni (uważaj, żeby nie były zbyt grube). Na każdy naleśnik nakładaj świeże owoce, zaginając brzegi naleśnika z dwóch stron na 3-4 centymetry, a następnie składaj na pół. W ten sposób powstanie „książeczka”. Wypełnione farszem naleśniki szybko obsmaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj na gorąco posypane cukrem i wanilią. Możesz udekorować jogurtem.

Reklama
Reklama
Reklama