Reklama
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 150 g świeżego szpinaku
  • łyżka masła
  • łyżka startego parmezanu
  • łyżka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 0,5 ząbka czosnku

Z mąki, jajek, mleka i szczypty soli przygotuj ciasto. Olej dobrze rozgrzej na patelni, usmaż cienkie naleśniki. Szpinak dokładnie umyj, osącz, odetnij ogonki, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, przesmaż szpinak, dodaj ser i śmietanę. Dopraw solą, pieprzem, gałką i czosnkiem przepuszczonym przez maszynkę. Farsz rozsmaruj na naleśnikach, złóż na cztery (w chusteczkę). Przed samym podaniem możesz naleśniki delikatnie podsmażyć.

Nasza rada: Jeśli do ciasta używasz mleka, dodaj też trochę wody. Dzięki temu naleśniki będą bardziej miękkie. Po wymieszaniu ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany.

Zobacz także
Reklama

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama