Naleśniki ze szpinakiem
Choć dzieci bardzo lubią naleśniki na słodko, to warto im też zaproponować z innym niż słodki farsz, np. ze szpinakiem. Być może będzie to dobry sposób na to, żeby polubiły to cenne warzywo.
- 150 g mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 150 g świeżego szpinaku
- łyżka masła
- łyżka startego parmezanu
- łyżka śmietany
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 0,5 ząbka czosnku
Z mąki, jajek, mleka i szczypty soli przygotuj ciasto. Olej dobrze rozgrzej na patelni, usmaż cienkie naleśniki. Szpinak dokładnie umyj, osącz, odetnij ogonki, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, przesmaż szpinak, dodaj ser i śmietanę. Dopraw solą, pieprzem, gałką i czosnkiem przepuszczonym przez maszynkę. Farsz rozsmaruj na naleśnikach, złóż na cztery (w chusteczkę). Przed samym podaniem możesz naleśniki delikatnie podsmażyć.
Nasza rada: Jeśli do ciasta używasz mleka, dodaj też trochę wody. Dzięki temu naleśniki będą bardziej miękkie. Po wymieszaniu ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany.
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy