Omlet owsiany z nutellą z awokado
Szukasz przepisu na omlet? Wypróbuj przepis na omlet owsiany z nutellą z awokado. To danie zasmakuje całej rodzinie.

- Akademia Kulinarna Whirpool
Składniki na omlet:
- 3 białka
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki mąki owsianej
- pasta z wanilii / ekstrakt waniliowy
- proszek do pieczenia (płaska łyżeczka)
- stewia (ewentualnie brązowy cukier)
Składniki na nutellę z awokado:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (nierafinowanego)
- stewia
Ubij białka na sztywno, pod koniec dodawaj pojedynczo żółtka. Na najmniejszych
miksera dodawaj partiami mąkę owsianą, proszek do pieczenia, wanilię oraz stewię.
Omlet smaż na średnim ogniu około 2 minut z każdej strony. Pamiętaj, aby patelnia była sucha i rozgrzana.
Awokado obieramy i wyciągamy pestkę. Miksujemy z resztą składników, dodając odrobinę wody, aby uzyskać lżejszą konsystencję. Nutellą z awokado smarujemy omlet.
Omlet podajemy z ulubionymi dodatkami (mogą być maliny).
Zobacz inne przepisy na omlet dla dziecka
Autorką przepisu jest Justyna Pląskowska, szefowa Akademii Kulinarnej Whirlpool we Wrocławiu