Reklama

Reklama
  • 50 dag mąki tortowej
  • 50 dag białego tłustego sera
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka czubata łyżeczka sody
  • 1-1,5 łyżki octu
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji (lub kolorowe lukry)
  • olej do smażenia

Mąkę przesiej (dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze), ser przeciśnij przez praskę lub zmiel. Dodaj pozostałe składniki, wszystko razem posiekaj, rozrabiając, aż powstaną grudki. Następnie energicznie wyrób jednolite, gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj na placek grubości ok. 1 cm. Szklanką wykrawaj krążki, a w nich kieliszkiem zrób małe otworki. W rozgrzanym oleju smaż oponki i kuleczki (z ciasta z otworków) z obu stron na rumiano. Przełóż na bibułę, przestudź. Posyp cukrem pudrem lub udekoruj kolorowymi lukrami.

Reklama

Nasza rada: Ciastka smażone w głębokim tłuszczu wyjmuj łyżką cedzakową (oponki można widelcem) i przekładaj na bibułę lub papierowy ręcznik kuchenny, aby osączyć je nadmiar tłuszczu.


Sprawdź inne słodkie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama