Reklama
  • 1 cały kurczak
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • skórkę z limonki
  • kawałek imbiru
  • pęczek świeżej kolendry
  • opakowanie makaronu ryżowego wstążki
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 ostrej papryki w proszku
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz

Kurczaka podziel na części (w tym udka i podudzia). Korpus dokładnie opłucz i razem z nogami zalej zimną wodą. Mięso zagotuj, dodaj włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i skórkę limonki, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny (udka i podudzia wyciągnij po ok. 30 minutach i ostudź). Piersi pokrój na mniejsze kawałki i razem ze skrzydłami oraz ostudzonymi częściami nóg umieść w misce.
Dodaj oliwę, obie papryki w proszku, sól, pieprz i dokładnie obtocz w marynacie. Następnie obtocz w mieszance wiórków kokosowych i bułki tartej i rozłóż na dużej blasze do pieczenia. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Rosół przecedź, marchew pokrój w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodaj do rosołu razem z makaronem, zagotuj, zdejmij z ognia i przykryj na kilka minut (aż makaron będzie gotowy). Podawaj rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry. Upieczonego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kaszką kuskus.

Reklama

Zobacz inne przepisy na rosół dla rodziny

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama