Orzechowa szakszuka
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od niego jakości zależy jakość całego dnia. Po prostu musi być wartościowe. Orzechowa szakszuka właśnie taka jest.
- mat. pras. Bakalland
Opublikowano: piątek, 23 sierpnia 2019 16:27
Reklama
Reklama
- 75 g orzechów włoskich, np. Chandler Bakalland
- 3 jajka
- puszka pomidorów lub 3 świeże pomidory
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- świeże oregano
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, podsmaż chwilę, nie dopuszczając do przypalenia czosnku.
- Dodaj pomidory. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, przed dodaniem na patelnię, obierz je ze skórki i pokrój na kawałki.
- Dodaj sól i pieprz, przykryj i duś przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodaj rozbite jajka i smaż przez kolejne 3 minuty, w zależności od tego, jaki efekt ścięcia chcesz osiągnąć.
- Posypu dwiema garściami posiekanych orzechów włoskich.
- Całość przełóż na talerz, dodaj świeże oregano i kilka listków natki pietruszki.
- Podaj z chlebem razowym.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na śniadanie dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama