Otrębowa kruszonka z jabłkami
Wypróbuj przepis na pyszny deser - kruszonkę z jabłkami i otrębami. To zdrowe, wysokobłonnikowe danie dla całej rodziny.
Opublikowano: czwartek, 7 sierpnia 2014 13:31
Reklama
Reklama
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 100 g rodzynek
- 5 łyżek otrębów granulowanych o smaku śliwki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 100 g otrębów owsianych
- 1 szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
Jabłka umyj, obierz i wydrąż, następnie pokrój w ćwiartki. Przełóż je do miski i skrop sokiem z cytryny, potem posyp cynamonem. Dodaj rodzynki i granulowane otręby.
Tak przygotowaną masę przełóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
W misce zagnieć masło, cukier, mąkę pszenną, otręby, szczyptę soli. Otrzymaną kruszonką posyp jabłka. Całość piecz przez około 30-35 minut.
Źródło: materiały prasowe Kupiec
Reklama
Sprawdź inne słodkie przepisy
Reklama
Reklama
Reklama