Owocowe sushi
Karnawał to idealny czas na organizowanie przyjęć w gronie znajomych. Warto pamiętać, że oryginalne i pyszne przekąski to połowa sukcesu udanej imprezy. Najlepiej sprawdzą się oryginalne oraz pełne witamin przekąski z owocami np. owocowe sushi.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Sandra, producenta owoców w puszkach
- 1 puszka brzoskwiń
- 4 duże prostokątne wafle tortowe klasyczne lub czekoladowe
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 50 g śmietany kremówki
- 4 obrane kiwi
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki cynamonu
- 6 świeżych liści mięty
W małym naczyniu podgrzewamy miód i smarujemy nim czekoladowe wafle tortowe, tak aby namiękły. Następnie nakładamy na nie serek mascarpone i równomiernie rozmieszczamy pokrojone brzoskwinie i kiwi. Całość posypujemy cynamonem i zwijamy wafle w kształt rulonu. Następnie zawijamy je ciasno w ściereczkę i studzimy około 20 minut. W tym samym czasie do garnka wkładamy czekoladę oraz śmietankę kremówkę, a następnie całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż do całkowitego roztopienia się czekolady. Z gotowych rulonów zdejmujemy ściereczki i kroimy je na kilka mniejszych części. Gotowe owocowe sushi przekładamy na talerze i dekorujemy miętą oraz kremem czekoladowym.
Zobacz więcej przepisów z owocami dla dziecka