Reklama

Reklama
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 10 łyżek letniej wody
  • 20 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżki octu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypki
  • konfitury/marmolada

Mąkę, cukier, sól, olej, wodę, drożdże, ocet wrzuć do miski, mieszaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na mniej więcej godzinę).
Oprósz blat lub stolnicę mąką, rozłóż ciasto i grubo rozwałkuj. Szklanką wycinaj kółka. Odłóż na bok, by ponownie wyrosły – aż do podwojenia objętości. Rozgrzej olej w garnku lub wysokiej patelni. Smaż pączki z obu stron, odłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz. Gdy wystygną, posyp cukrem pudrem. Można też szprycą nadziać pączki konfiturą czy marmoladą.

Wypróbuj inne przepisy dla alergików

Reklama

Polecamy: Ciasta bezglutenowe

Reklama
Reklama
Reklama