Reklama
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 10 łyżek letniej wody
  • 20 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżki octu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypki
  • konfitury/marmolada

Mąkę, cukier, sól, olej, wodę, drożdże, ocet wrzuć do miski, mieszaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na mniej więcej godzinę).
Oprósz blat lub stolnicę mąką, rozłóż ciasto i grubo rozwałkuj. Szklanką wycinaj kółka. Odłóż na bok, by ponownie wyrosły – aż do podwojenia objętości. Rozgrzej olej w garnku lub wysokiej patelni. Smaż pączki z obu stron, odłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz. Gdy wystygną, posyp cukrem pudrem. Można też szprycą nadziać pączki konfiturą czy marmoladą.

Zobacz także

Wypróbuj inne przepisy dla alergików

Reklama

Polecamy: Ciasta bezglutenowe

Reklama
Reklama
Reklama