Pączki bez jajek i mleka
Nawet twój mały alergik może zjeść pączka w Tłusty Czwartek. Pod warunkiem, że przygotujesz pączki bez mleka i jajek - to możliwe. Oto przepis na pączki bez jajek i mleka.
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 10 łyżek letniej wody
- 20 g suszonych drożdży
- 1/2 łyżki octu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypki
- konfitury/marmolada
Mąkę, cukier, sól, olej, wodę, drożdże, ocet wrzuć do miski, mieszaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na mniej więcej godzinę).
Oprósz blat lub stolnicę mąką, rozłóż ciasto i grubo rozwałkuj. Szklanką wycinaj kółka. Odłóż na bok, by ponownie wyrosły – aż do podwojenia objętości. Rozgrzej olej w garnku lub wysokiej patelni. Smaż pączki z obu stron, odłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz. Gdy wystygną, posyp cukrem pudrem. Można też szprycą nadziać pączki konfiturą czy marmoladą.
Wypróbuj inne przepisy dla alergików
Polecamy: Ciasta bezglutenowe