Reklama

Reklama
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • szklanka wody
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • dwie szczypty soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder na posypkę

Wodę wlej do garnka. Gdy będzie gorąca, wrzuć masło. Poczekaj, aż się rozpuści, doprowadź całość do wrzenia. Dodaj cukier, sól i porcjami mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając, by zapobiec powstaniu grudek.
Gdy masa będzie wyglądać jak ziemniaczane puree, dodaj jajka, wymieszaj mikserem. Z ciasta formij łyżką małe pączki, kładź je od razu na rozgrzany olej. Smaż z obu stron. Po wyjęciu z oleju można je osuszyć na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem.

Wypróbuj inne przepisy dla alergików

Reklama

Polecamy: Ciasta bezglutenowe

Reklama
Reklama
Reklama