Pączki bezglutenowe
Przygotuj pączki dla dziecka uczulonego na gluten lub z celiakią. Także twój mały alergik może się cieszyć Tłustym Czwartkiem. Oto przepis na bezglutenowe pączki dla dziecka.
Opublikowano: czwartek, 29 stycznia 2015 10:16
Reklama
Reklama
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- szklanka wody
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru
- dwie szczypty soli
- olej do smażenia
- cukier puder na posypkę
Wodę wlej do garnka. Gdy będzie gorąca, wrzuć masło. Poczekaj, aż się rozpuści, doprowadź całość do wrzenia. Dodaj cukier, sól i porcjami mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając, by zapobiec powstaniu grudek.
Gdy masa będzie wyglądać jak ziemniaczane puree, dodaj jajka, wymieszaj mikserem. Z ciasta formij łyżką małe pączki, kładź je od razu na rozgrzany olej. Smaż z obu stron. Po wyjęciu z oleju można je osuszyć na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem.
Wypróbuj inne przepisy dla alergików
Reklama
Polecamy: Ciasta bezglutenowe
Reklama
Reklama
Reklama