Reklama
  • 500 g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 14 g suszonych drożdży lub 28 g świeżych
  • 200 g stopionej bezmlecznej margaryny
  • szklanka ciepłej wody
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • konfitury
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Jeśli używasz świeże drożdże, to odliczoną porcję wymieszaj w misce z 1 łyżką cukru, 1 łyżką maki. Dołóż 1/2 szklanki cieplej wody i nakryj miskę ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce.

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej, dodaj cukier, cukier waniliowy i rozczyn z drożdży (lub suche drożdże). Wszystko razem wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość (na około godzinę).


Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wykrawaj szklanką krążki. Między krążki nałóż łyżeczkę konfitur, oba dobrze zaklej, uformuj i odłóż do wyrośnięcia. Smaż na rozgrzanym tłuszczu (pilnuj, by jego temperatura nie była ani za niska, ani za wysoka). Gdy pączki wystygną, posyp je cukrem pudrem.

Zobacz także
Reklama

Wypróbuj inne przepisy na pączki

Reklama
Reklama
Reklama