Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 3/4 litra mleka
  • 10 dkg masła
  • 1 1/2 kg mąki
  • 6–10 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 50 ml alkoholu
  • 10 dag drożdży
  • aromat pomarańczowy
  • skórka z pomarańczy

Nadzienie:

  • 4 jajka
  • 30 dkg cukru pudru
  • 1/2 litra mleka
  • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 1/4 litra likieru Advocat żołądkowa gorzka

Ciasto:
Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać 1/2 kg mąki i mieszać, aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol. Drożdże rozpuścić w 1/4 litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki". Do ciasta dodać ubite jajka, roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu. Smażyć pod przykryciem, zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem lub oblać polewą.

Nadzienie:
W głębokim naczyniu należy mikserem ubić całe jajka z cukrem pudrem na puszystą (białą) masę. Mleko wlać do garnka. Zagotować je z laską wanilii (cukrem waniliowym) i lekko schłodzić. Z tak przygotowanego mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli po 2 łyżki mleka, przez cały czas ubijając masę. Kiedy składniki połączą się należy masę odstawić do schłodzenia. Następnie do zimnej masy bardzo wolno wlewamy likier jajeczny. Tak przygotowana masa jajeczno-alkoholową nadaje się do nadziewania pączków (za pomocą szprycy cukierniczej).

Wypróbuj inne przepisy na pączki

Reklama

Polecamy: Drożdżówki z bakaliami

Reklama
Reklama
Reklama