Ciasto:

Reklama
  • 3/4 litra mleka
  • 10 dkg masła
  • 1 1/2 kg mąki
  • 6–10 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 50 ml alkoholu
  • 10 dag drożdży
  • aromat pomarańczowy
  • skórka z pomarańczy

Nadzienie:

  • 4 jajka
  • 30 dkg cukru pudru
  • 1/2 litra mleka
  • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 1/4 litra likieru Advocat żołądkowa gorzka

Ciasto:
Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać 1/2 kg mąki i mieszać, aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol. Drożdże rozpuścić w 1/4 litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki". Do ciasta dodać ubite jajka, roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu. Smażyć pod przykryciem, zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem lub oblać polewą.

Zobacz także

Nadzienie:
W głębokim naczyniu należy mikserem ubić całe jajka z cukrem pudrem na puszystą (białą) masę. Mleko wlać do garnka. Zagotować je z laską wanilii (cukrem waniliowym) i lekko schłodzić. Z tak przygotowanego mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli po 2 łyżki mleka, przez cały czas ubijając masę. Kiedy składniki połączą się należy masę odstawić do schłodzenia. Następnie do zimnej masy bardzo wolno wlewamy likier jajeczny. Tak przygotowana masa jajeczno-alkoholową nadaje się do nadziewania pączków (za pomocą szprycy cukierniczej).

Wypróbuj inne przepisy na pączki

Reklama

Polecamy: Drożdżówki z bakaliami

Reklama
Reklama
Reklama