Pączki z ciasta ziemniaczanego
Pączki z ciasta ziemniaczanego będą nieco cięższe i bardziej wilgotne niż klasyczne. Możesz je przygotować w formie pączków z dziurką, czyli oponek, lub jak klasycznie wyglądające pączki. Oto przepis na pączki z ciasta ziemniaczanego.
- 50 dag obranych ziemniaków
- 2 jajka
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki spirytusu lub octu
- ok. 4 łyżki cukru
- 1/4 kostki masła (ok. 70 g)
- ulubiony aromat
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia (ok. 1 litr)
Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w wodzie bez soli. Odcedź, przeciśnij przez praskę. Gdy ziemniaki się gotują, zrób rozczyn z drożdży – lekko podgrzej mleko, dodaj drożdże i cukier, rozetrzyj. Pozostaw do wyrośnięcia.
Do ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajka, dolej rozczyn, spirytus i aromat. Wyrób ciasto, powoli dolewając stopione, przestudzone masło. Wyrabiaj, aż ciasto stanie się gładkie, lśniące. Porcjami rozwałkowuj ciasto na placki grubości 15 mm, wykrawaj krążki. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Uwaga! Pączki z ciasta ziemniaczanego możesz też przygotować w formie oponek ziemniaczanych. Wystarczy, że w wykrawanych krążkach wytniesz dodatkowo dziurkę, np. kieliszkiem.
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser
Polecamy: Bezglutenowe ciasto z czarnej fasoli