Reklama

Reklama
  • 50 dag obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki spirytusu lub octu
  • ok. 4 łyżki cukru
  • 1/4 kostki masła (ok. 70 g)
  • ulubiony aromat
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia (ok. 1 litr)

Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w wodzie bez soli. Odcedź, przeciśnij przez praskę. Gdy ziemniaki się gotują, zrób rozczyn z drożdży – lekko podgrzej mleko, dodaj drożdże i cukier, rozetrzyj. Pozostaw do wyrośnięcia.
Do ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajka, dolej rozczyn, spirytus i aromat. Wyrób ciasto, powoli dolewając stopione, przestudzone masło. Wyrabiaj, aż ciasto stanie się gładkie, lśniące. Porcjami rozwałkowuj ciasto na placki grubości 15 mm, wykrawaj krążki. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Uwaga! Pączki z ciasta ziemniaczanego możesz też przygotować w formie oponek ziemniaczanych. Wystarczy, że w wykrawanych krążkach wytniesz dodatkowo dziurkę, np. kieliszkiem.

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama

Polecamy: Bezglutenowe ciasto z czarnej fasoli

Reklama
Reklama
Reklama