Reklama
  • 150 g morskiej ryby
  • 150 g ziemniaków
  • 2 łyżki kaszy manny
  • łyżka śmietany
  • kawałek pora
  • po 2 łyżki kaszy kukurydzianej i płatków kukurydzianych
  • olej

Kaszę mannę i kukurydzianą wymieszaj z drobno pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (to panierka). Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przełóż do miski. Rybę gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Odsącz i przełóż do miski z ziemniakami. Rozdrobnij widelcem, ale tak, by konsystencja była grudkowata. Do miski dodaj śmietanę, drobno posiekanego pora. Z masy uformuj paluszki, obtocz w panierce i usmaż na złoty kolor.

Nasza rada: Do smażenia używaj oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek. Dobrze rozgrzej tłuszcz, zanim zaczniesz smażyć paluszki – wtedy nie wchłoną go zbyt wiele.

Zobacz także

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem ryb

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama