Reklama

Reklama
  • 1/2 cebulki
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 marchewki
  • jajko
  • kawałeczek żółtego sera
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • odrobina masła
  • szczypta soli

Cebulkę obierz, umyj i pokrój w drobną kosteczkę. Masło rozpuść w rondelku, dodaj cebulkę i podduś przez chwilę. Marchewkę i cukinię umyj, obierz ze skórki (cukinii nie musisz obierać) i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do cebulki i podduś przez 5 minut. Odstaw do przestygnięcia.
Ser zetrzyj na tarce. Żółtko oddziel od białka. Ser, żółtko i szczyptę soli dodaj do warzyw i całość wymieszaj. Uformuj paluszki, obtocz w białku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem lnianym. Paluszki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier możesz wysmarować masłem). Piecz przez 25 minut w temperaturze 160°C. Podawaj po przestygnięciu.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z warzyw dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama