Paluszki warzywne
Paluszki warzywne wyglądają i smakują pysznie, a to jedna z najbardziej zdrowych przekąsek, jakie możesz przygotować dziecku! Wypróbuj przepis.
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje Dziecko"
- 1/2 cebulki
- 1/2 cukinii
- 1/2 marchewki
- jajko
- kawałeczek żółtego sera
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- odrobina masła
- szczypta soli
Cebulkę obierz, umyj i pokrój w drobną kosteczkę. Masło rozpuść w rondelku, dodaj cebulkę i podduś przez chwilę. Marchewkę i cukinię umyj, obierz ze skórki (cukinii nie musisz obierać) i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do cebulki i podduś przez 5 minut. Odstaw do przestygnięcia.
Ser zetrzyj na tarce. Żółtko oddziel od białka. Ser, żółtko i szczyptę soli dodaj do warzyw i całość wymieszaj. Uformuj paluszki, obtocz w białku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem lnianym. Paluszki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier możesz wysmarować masłem). Piecz przez 25 minut w temperaturze 160°C. Podawaj po przestygnięciu.
Zobacz więcej przepisów na dania z warzyw dla dziecka