Pampuchy z jagodami na parze
Mięciutkie i puszyste bułeczki z jagodami są świetnym pomysłem na drugie śniadanie. Wykorzystaj sezon na jagody i zrób pampuchy z jagodami na parze.
- Edipresse
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- łyżeczka cukru
- szklanka mleka
- 5 dag masła
- 5 dag drożdży
- 25 dag jagód
- masło i bułka tarta do polania
- szczypta soli
Mleko podgrzej, rozpuść drożdże, wsyp cukier i szczyptę soli. Odstaw, aby rozczyn zaczął pracować. Mąkę przesiej. Wbij jajka i dodaj roztopione masło. Wlej rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Jagody umyj i osącz. Ciasto podziel na porcje wielkości pączka. Do środka włóż po łyżeczce jagód i formuj kulki.
Do dużego płaskiego garnka wlej trochę wody i zagotuj. Do garnka włóż wkładkę do gotowania na parze i ułóż na niej pampuchy. Jeśli nie masz odpowiedniej wkładki, napełnij garnek do połowy wodą, i przykryj gazą.
Gdy woda zacznie wrzeć, przykryj garnek z pampuchami miską o średnicy garnka. Gotuj ok. 7 minut. Podawaj z przesmażoną na maśle bułką lub kwaśną śmietaną.
Zobacz więcej przepisów na podwieczorki dla dziecka