Reklama

Reklama
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru
  • szklanka mleka
  • 5 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 25 dag jagód
  • masło i bułka tarta do polania
  • szczypta soli

Mleko podgrzej, rozpuść drożdże, wsyp cukier i szczyptę soli. Odstaw, aby rozczyn zaczął pracować. Mąkę przesiej. Wbij jajka i dodaj roztopione masło. Wlej rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Jagody umyj i osącz. Ciasto podziel na porcje wielkości pączka. Do środka włóż po łyżeczce jagód i formuj kulki.
Do dużego płaskiego garnka wlej trochę wody i zagotuj. Do garnka włóż wkładkę do gotowania na parze i ułóż na niej pampuchy. Jeśli nie masz odpowiedniej wkładki, napełnij garnek do połowy wodą, i przykryj gazą.
Gdy woda zacznie wrzeć, przykryj garnek z pampuchami miską o średnicy garnka. Gotuj ok. 7 minut. Podawaj z przesmażoną na maśle bułką lub kwaśną śmietaną.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na podwieczorki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama