Panna cotta z malinami
Włoski deser jest idealnym pomysłem na lekką przekąskę po obiedzie podczas fali upałów.
- Edipresse
Opublikowano: poniedziałek, 27 czerwca 2016 11:27
Reklama
Reklama
- 1/2 litra śmietanki kremówki
- 5 dag cukru kryształu
- laska wanilii
- 2,5 łyżeczki żelatyny
na mus:
- 15 dag świeżych malin
- łyżka cukru pudru
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na kilka minut.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyciągnąć nożem ziarenka.
Śmietanę wlać do rondelka, dodać laskę wanilii. Wsypać cukier kryształ. Gotować, cały czas mieszając, ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę przelać do filiżanek i wstawić do lodówki na mniej więcej 5 godzin, aby stężała.
Kilka malin odłożyć do dekoracji, a resztę ugnieść widelcem z cukrem pudrem. Panna cottę przełożyć na talerzyki. Podawać z malinowym musem.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama