Panzanella – sałatka toskańska
Panzanella – sałatka toskańska to idealna przekąska, świetny pomysł na lunch czy lekką kolację. Wypróbuj nasz przepis - szybki i łatwy w wykonaniu!
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Ponti, producenta przetworów warzywnych
Opublikowano: poniedziałek, 12 września 2016 13:44
Reklama
Reklama
- 50g białego pieczywa (typu ciabatta)
- 30 ml oliwy z oliwek
- 10 ml octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- pomidory kolorowe
- 20g czerwona cebula
- ½ pęczka bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 10g tuńczyka w oliwie
- 20g karczochów
- 30g papryka pieczona
- kilka kaparów
Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na różne sałatki dla rodziny
Reklama
Reklama
Reklama