(na 2 porcje):

Reklama
  • 100 g wędzonej makreli
  • 200 g twarogu
  • 20 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki

Makrelę obierz ze skóry, starannie wyjmij ości, rozgnieć widelcem. Utrzyj twaróg z odrobiną śmietany na pulchną masę. Połącz z rybą. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj twarogu. Jeśli jest zbyt gęsta – śmietanę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Pastę możesz układać nie tylko na pieczywie, ale też np. na krakersach.

Rada: Zamiast śmietany starszemu dziecku (powyżej dwóch lat) możesz dodać do pasty serek topiony. Pasta będzie wtedy miała bardziej stałą konsystencję.

Zobacz także
Reklama

Zobacz inne przepisy na dania z ryby

Reklama
Reklama
Reklama