Reklama

Reklama
  • awokado ½ sztuki (ok. 70g)
  • cieciorka/ciecierzyca sucha 3 łyżki (lub niepełna szklanka cieciorki konserwowej)
  • olej lniany/kokosowy 1 łyżka
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • curry ½ łyżeczki
  • imbir ¼ łyżeczki
  • chleb żytni pełnoziarnisty 2 kromki

  1. Nasiona cieciorki należy najpierw namoczyć w wodzie, co najmniej 8 godzin, następnie wymienić wodę i gotować przez ok. 60 min. Można też użyć cieciorki z puszki, wystarczy ją odcedzić z zalewy i opłukać.
  2. Ciecierzycę wrzucić do miski, dorzucić obrane awokado i posiekaną natkę pietruszki.
  3. Dodać olej, szczyptę soli, pieprz, curry i imbir.
  4. Składniki rozdrobnić blenderem na gładką pastę.
  5. Można zrobić większą ilość i przechowywać w słoiku, w lodówce, przez 2-3 dni.

Reklama

Wartości odżywcze pasty z awokado

Wartość energetyczna: 539 kcal
Białko: 13,9 g
Węglowodany: 70,6 g
Tłuszcz: 26,3 g
Błonnik: 13,6 g
Żelazo (mg): 5,4
Foliany (µg): 220
Witamina E (mg): 5,7
Witamina C (mg): 51
Cynk (mg): 4,1
Wapń (mg): 117
Magnez (mg): 131

Reklama
Reklama
Reklama