Pasta z awokado, cieciorki i natki pietruszki
Pasta z awokado, cieciorki i natki pietruszki zawiera składniki, które wspomagają płodność kobiety i płodność mężczyzny. Warto ją jeść w trakcie starania o dziecko.
- Joanna Pietrzak, dietetyczka z kliniki leczenia niepłodności InviMed we Wrocławiu www.invimed.pl
Opublikowano: wtorek, 1 grudnia 2015 14:05
Reklama
Reklama
- awokado ½ sztuki (ok. 70g)
- cieciorka/ciecierzyca sucha 3 łyżki (lub niepełna szklanka cieciorki konserwowej)
- olej lniany/kokosowy 1 łyżka
- natka pietruszki posiekana 2 łyżki
- curry ½ łyżeczki
- imbir ¼ łyżeczki
- chleb żytni pełnoziarnisty 2 kromki
- Nasiona cieciorki należy najpierw namoczyć w wodzie, co najmniej 8 godzin, następnie wymienić wodę i gotować przez ok. 60 min. Można też użyć cieciorki z puszki, wystarczy ją odcedzić z zalewy i opłukać.
- Ciecierzycę wrzucić do miski, dorzucić obrane awokado i posiekaną natkę pietruszki.
- Dodać olej, szczyptę soli, pieprz, curry i imbir.
- Składniki rozdrobnić blenderem na gładką pastę.
- Można zrobić większą ilość i przechowywać w słoiku, w lodówce, przez 2-3 dni.
Reklama
Wartości odżywcze pasty z awokado
Wartość energetyczna: 539 kcal
Białko: 13,9 g
Węglowodany: 70,6 g
Tłuszcz: 26,3 g
Błonnik: 13,6 g
Żelazo (mg): 5,4
Foliany (µg): 220
Witamina E (mg): 5,7
Witamina C (mg): 51
Cynk (mg): 4,1
Wapń (mg): 117
Magnez (mg): 131
Reklama
Reklama
Reklama