Pasta z grochu
Szukasz pomysłu ma zdrowy dodatek na kanapki dla dziecka? Spróbuj pasty z grochu.
- "Mamo, to ja"
Opublikowano: piątek, 13 grudnia 2013 09:11
Reklama
Reklama
- ½ szklanki grochu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- cebula
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
Groch namaczaj przez noc w 1,5 szklanki wody. Opłucz, zalej 1,5 szklanki świeżej wody i gotuj na małym gazie, aż ziarenka będą miękkie, a woda wyparuje. Jeśli groch nie będzie miękki, dolej trochę wrzątku i gotuj dalej. Cebulę podduś na oliwie z oliwek, aż delikatnie się przyrumieni. Groch, duszoną cebulę, razem z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku, zmiksuj na jednolitą pastę.
Reklama
Nasza rada: Delikatnie zrumieniona cebula bardzo dobrze podkreśla smak pasty. Podawaj ją z pieczywem albo jako farsz, np. do naleśników.
Reklama
Reklama
Reklama