Reklama

Reklama
  • ½ szklanki grochu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • cebula
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Groch namaczaj przez noc w 1,5 szklanki wody. Opłucz, zalej 1,5 szklanki świeżej wody i gotuj na małym gazie, aż ziarenka będą miękkie, a woda wyparuje. Jeśli groch nie będzie miękki, dolej trochę wrzątku i gotuj dalej. Cebulę podduś na oliwie z oliwek, aż delikatnie się przyrumieni. Groch, duszoną cebulę, razem z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku, zmiksuj na jednolitą pastę.

Reklama

Nasza rada: Delikatnie zrumieniona cebula bardzo dobrze podkreśla smak pasty. Podawaj ją z pieczywem albo jako farsz, np. do naleśników.

Reklama
Reklama
Reklama