Reklama
  • 1,5 kg królika (przodek lub comber),
  • wątroba z królika,
  • 150 g mięsa wieprzowego z łopatki,
  • 70 g boczku lub podgardla,
  • mała cebula,
  • kajzerka,
  • jajko,
  • szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej (przyprawy nie są konieczne).

Reklama

Mięso królika, wieprzowe oraz boczek (lub podgardle) ugotuj razem z cebulą w małej ilości wody. Pod koniec gotowania dodaj wątróbkę. Ugotowane mięso przestudź, oddziel od kości i przekręć trzykrotnie przez maszynkę. Bułkę namocz w sosie i również przekręć przez maszynkę. Do mięsa i bułki dodaj jajko oraz przyprawy. Masę dokładnie wyrób. Wkładaj do wymytych i wyparzonych słoików (ciasno zbijając) do wysokości około 2 cm poniżej górnej krawędzi słoja. Słoiki zamknij i pasteryzuj.

Nasza rada: Jeśli mięso jest głęboko zamrożone, trzeba je powoli odmrażać. Najlepiej połóż je na najniższej półce w lodówce, gdzie temperatura jest najwyższa. Dzięki temu mięso nie straci swoich wartości odżywczych i nie wysuszy się.

Reklama
Reklama
Reklama