Pasta z pieczonego batata
Zamiast tradycyjnej kanapki z serem czy szynką możesz dać dziecku pieczywo posmarowane pyszną pastą, np. z pieczonego batata. Nie dość, że ma piękny kolor, to jeszcze smakuje wyśmienicie. Spróbuj, może maluch polubi pastę z pieczonego batata?
- Przepis pochodzi z książki „Pasty i hummusy” Konrada Budzyka, wyd. Znak
Opublikowano: poniedziałek, 4 września 2017 15:37
Reklama
Reklama
- 1 batat
- 1/2 dużej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
- Warzywa obierz.
- Batata i cebulę pokrój na ćwiartki, posmaruj olejem rzepakowym.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki batata i cebulę i piecz około 40 minut. Ostudź.
- Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przełóż do wybranego naczynia i podawaj razem z pieczywem.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na dania z warzyw nie tylko dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama