Reklama

(na jedną porcję)

Reklama
  • pierś i udko z indyka
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • marchewka
  • cebula
  • 3 łyżki tartej bułki
  • sól
  • listek laurowy

Mięso z indyka i wątróbkę ugotuj w niewielkiej ilości wody, dodając listek laurowy. Pod koniec gotowania włóż obraną z łuski cebulę i oskrobaną marchewkę. Gdy mięso oraz warzywa będą miękkie, wyjmij je, ostudź i zmiel dwa razy w maszynce do mięsa. Dodaj tartą bułkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Włóż do foremek do ciasta posmarowanych olejem i wysypanych tartą bułką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 45-60 minut.

Nasza rada: Pasztet pasuje idealnie do małych kanapeczek na drugie śniadanie lub kolację. Żeby nie był zbyt suchy, możesz na wierzch położyć odrobinę dżemu, np. porzeczkowego.

Reklama

Zobacz inne przepisy na dania dla alergika

Reklama
Reklama
Reklama