Reklama
  • 500 g mięsa wołowego chudego,
  • 1/2 średniej cebuli,
  • 5-6 pieczarek,
  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • 1 średnia cukinia,
  • 2 małe marchewki,
  • 1/2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • zioła: bazylia, tymianek, oregano, zielona pietruszka.

Reklama

Cebulę i cukinię obierz i pokrój w kostkę. Marchewki zetrzyj. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i podsmaż, dodaj pieczarki, usmaż. Następnie dodaj cukinię i podduś przez około 5 minut. Zmiel wołowinę. Do mięsa dodaj jajko, płatki owsiane, utartą marchewkę i groszek. Wymieszaj. Do masy mięsnej dodaj cebulę z pieczarkami i cukinią, zioła, sól do smaku i dokładnie wymieszaj. Formę keksową wysmaruj olejem, wypełnij masą mięsną i wyrównaj powierzchnię. Przykryj folią aluminiową. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok. 1 godziny.
Podawaj np. z chrupkim pieczywem. Dodatkowo świeży ogórek pokrój w pałeczki i połóż obok kanapki.

Reklama
Reklama
Reklama