Pasztet mięsno-warzywny
Pasztet z mięsa i warzyw. Przepis na pasztet dla dzieci.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 10:57
Reklama
Reklama
- 500 g mięsa wołowego chudego,
- 1/2 średniej cebuli,
- 5-6 pieczarek,
- 6 łyżek płatków owsianych,
- 1 średnia cukinia,
- 2 małe marchewki,
- 1/2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- zioła: bazylia, tymianek, oregano, zielona pietruszka.
Reklama
Cebulę i cukinię obierz i pokrój w kostkę. Marchewki zetrzyj. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i podsmaż, dodaj pieczarki, usmaż. Następnie dodaj cukinię i podduś przez około 5 minut. Zmiel wołowinę. Do mięsa dodaj jajko, płatki owsiane, utartą marchewkę i groszek. Wymieszaj. Do masy mięsnej dodaj cebulę z pieczarkami i cukinią, zioła, sól do smaku i dokładnie wymieszaj. Formę keksową wysmaruj olejem, wypełnij masą mięsną i wyrównaj powierzchnię. Przykryj folią aluminiową. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok. 1 godziny.
Podawaj np. z chrupkim pieczywem. Dodatkowo świeży ogórek pokrój w pałeczki i połóż obok kanapki.
Reklama
Reklama
Reklama