Pasztet z ciecierzycy z pastą sezamową
Oprócz mięsnych pasztetów podczas świąt sprawdzą się też pasztety warzywne. Pasztet z cieciorki jest zdrowy, pełen białka (roślinnego), a jego smak może zachwycić. Oto przepis na pyszny pasztet z ciecierzycy z pastą sezamową tahini.
- mat. pras. Knorr
- 400 g ciecierzycy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki kaszy manny
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżka pasta sezamowej Tahini*
- łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- łyżka ziarna kolendry
- 100 g suszonych pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowwego
- 4 jaja
- 2 łyżki oleju
- łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr *
- łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki majonezu
- pęczek natki kolendry
- limonka
- ząbek czosnku
- łyżka gęstego jogurtu
- strąk ostrej papryki chilli
- łyżka pasty sezamowej Tahini*
* jeśli przygotowujesz pasztet dla małych dzieci, około 3. roku życia, możesz pominąć te składniki [przyp. red.]
Dzień wcześniej zalej ciecierzycę zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości. Ugotowaną cieciorkę i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.
Na rozgrzanym oleju podduś rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je, aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera, w którym wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładką pastę i połącz z resztą ciecierzycy.
Masę na pasztet dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj.
Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200°C piekarniku na około 60 minut. Pasztet podawaj z sosem.
Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem dopraw do smaku sokiem z limonki.
Zobacz też inne przepisy na dania wielkanocne