Reklama
  • 400 g ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka pasta sezamowej Tahini*
  • łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • łyżka ziarna kolendry
  • 100 g suszonych pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowwego
  • 4 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr *
  • łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki majonezu
  • pęczek natki kolendry
  • limonka
  • ząbek czosnku
  • łyżka gęstego jogurtu
  • strąk ostrej papryki chilli
  • łyżka pasty sezamowej Tahini*

* jeśli przygotowujesz pasztet dla małych dzieci, około 3. roku życia, możesz pominąć te składniki [przyp. red.]

Dzień wcześniej zalej ciecierzycę zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości. Ugotowaną cieciorkę i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.
Na rozgrzanym oleju podduś rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je, aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera, w którym wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładką pastę i połącz z resztą ciecierzycy.
Masę na pasztet dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj.
Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200°C piekarniku na około 60 minut. Pasztet podawaj z sosem.
Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem dopraw do smaku sokiem z limonki.

Zobacz także
Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania wielkanocne

Reklama
Reklama
Reklama