Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym
Bezmięsny pasztet z czerwonej soczewicy można zrobić na święta, choć sprawdzi się też na co dzień do kanapek. Jest pyszny i zdrowy. Oto przepis na pasztet z soczewicy, dobry również dla dzieci.
- mat. pras. Knorr
- 500 g czerwonej soczewicy
- 300 g słodkich ziemniaków (batatów)
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- szklanka ryżu
- szklanka kleiku ryżowego
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżka kminu rzymskiego mielonego
- łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
- łyżka mielonego ziarna kolendry
- mleko kokosowe
- łyżka pasty chili
- 2 łyżki oliwy
- 3 jajka
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- cytryna
- pęczek natki kolendry
- ząbek czosnku
Obierz i drobno pokrój w kostkę czosnek i cebulę. Warzywa podduś garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodaj soczewicę i ryż. Całość zalej mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą w stosunku 1:1,5, dodaj łyżkę przyprawy uniwersalnej. Wszystko razem gotuj, aż płyn zostanie wchłonięty, a ryż i soczewica będą miękkie. Odstaw je na bok do przestygnięcia. Jeszcze ciepłą masę przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia.
Bataty obierz i zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij, zmiel i połącz ze wszystkim. Do ciepłej masy dodaj koncentrat pomidorowy, płatki ryżu, mąkę ziemniaczaną i jajka. Masę dopraw do smaku przyprawą uniwersalną, kminem, kolendrą i pastą chili. Dodaj również szczyptę soli (według uznania) i wymieszaj.
Foremkę na pasztet wyłóż pergaminem i przełóż do niej przygotowaną masę. Całość zawiń w folię aluminiową, postaw na blaszce do pieczenia podlanej wodą i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 50 minut.
W kielichu miksera rozetrzyj na pastę czosnek i kolendrę z kilkoma łyżkami jogurtu. Powstałą pastę połącz z majonezem i całość dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny. Schłodzony pasztet podawaj z sosem.
Zobacz też inne przepisy na dania wielkanocne