Pasztet z wiśniami i ćwikłą
Pasztet z wiśniami i ćwikłą
- mat. pras. Hortex
Pasztet:
- 150 g mrożonych wiśni bez pestek (np. Hortex)
- 1 kg mięsa z udek kurczaka
- 300 g wędzonego boczku
- 100 g wątróbek drobiowych
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 10 ziarenek pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 jajko, rozkłócone
- sól i pieprz
Ćwikła:
- 1 opakowanie mrożonych buraczków purée (np. Hortex)
- 30 g startego chrzanu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Cebule, marchewki i pietruszki obierz, pokrój na kawałki i włóż do garnka razem z udkami i boczkiem. Zalej ok. 2 l wody. Dodaj przyprawy i gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie mięso wyjmij do przestudzenia, a do bulionu włóż wątróbki. Gotuj kilka minut. Następnie odcedź warzywa i wątróbkę. Wywar zachowaj. Oddziel mięso od kości.
Przestudzone warzywa i obrane mięso dokładnie zmiel, wymieszaj z jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Jeśli mięso jest za suche możesz dodać odrobinę wywaru z gotowania. Na koniec do masy dodaj odsączone wiśnie. Masę przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź wierzch pasztetu i włóż go do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 1 godziny.
Buraczki rozmroź na patelni do odparowania soku. Przełóż do miseczki do ostygnięcia. Następnie do zimnych buraczków dodaj chrzan i śmietanę. Całość wymieszaj i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
Zobacz też inne przepisy na dania mięsne