Reklama
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • młody por
  • 1/2 bulionu
  • 1/2 szklanki pęczaku
  • koperek
  • łyżeczka masła

Pęczak umyj, odsącz na sitku. Zagotuj szklankę wody, wrzuć kaszę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 15–20 minut, aż kasza będzie miękka. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce lub posiekaj. Drobno pokrój pora. Gotuj warzywa w bulionie około 20 minut, następnie dodaj pęczak i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj masło oraz drobno posiekany koperek.
Nasza rada: Ziarenka kaszy nie będą się sklejały, jeśli do gotowania dodasz tłuszcz. Możesz kaszę gotować w bulionie albo do wody dodać olej lub masło (łyżka na 100 g kaszy).

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z kaszą

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama