Pęczak z warzywami
Pęczak z jarzynami - sprawdzony przepis dla niemowlaka.
Opublikowano: wtorek, 17 grudnia 2013 14:55
Reklama
Reklama
- 2 marchewki
- pietruszka
- młody por
- 1/2 bulionu
- 1/2 szklanki pęczaku
- koperek
- łyżeczka masła
Pęczak umyj, odsącz na sitku. Zagotuj szklankę wody, wrzuć kaszę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 15–20 minut, aż kasza będzie miękka. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce lub posiekaj. Drobno pokrój pora. Gotuj warzywa w bulionie około 20 minut, następnie dodaj pęczak i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj masło oraz drobno posiekany koperek.
Nasza rada: Ziarenka kaszy nie będą się sklejały, jeśli do gotowania dodasz tłuszcz. Możesz kaszę gotować w bulionie albo do wody dodać olej lub masło (łyżka na 100 g kaszy).
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z kaszą
Reklama
Reklama
Reklama