Reklama

Reklama
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • 250 ml maślanki,
  • 2 czubate łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 1/2 szklanka suszonej żurawiny

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i przygotowujemy formę do muffinek. Mieszamy w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki. W garnuszku rozpuszczamy masło i łączymy je z jajkami, maślanką i miodem. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i 1 szklankę suszonej żurawiny. Resztę bakalii zostawiamy do dekoracji. Mieszamy dość krótko, tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej maślanki.
Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy resztę żurawiny, lekko ją dociskając. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut.
Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika. Jeśli będziemy je przechowywać podobnie, jak chleb pozostaną świeże przez około 3 dni, więc możemy upiec zapas na kolejne śniadania.

Źródło: Bakalland

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama