Penne z czerwonym pesto
Makron z sosem pomidorowym to jedno z najszybszych i najłatwiejszych dań. Tym razem spróbujcie wykorzystać suszone pomidory i zrobić z nich pesto. Jeśli chcesz podać taki makaron dziecku, zrezygnuj z ostrej papryczki.
- mat. pras. Malma
Opublikowano: piątek, 2 grudnia 2016 13:32
Reklama
Reklama
- 200 g makaron penne
- 1/2 ząbka czosnku
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 100 g parmezanu
- 20 g orzeszków pinii
- 1/4 ostrej papryczki chili
- sól
- cukier
- pieprz
- oliwa z oliwek
Do misy blendera (lub do naczynia do blendowania) włóż pomidory, tarty parmezan, czosnek, chili i orzeszki piniowe. Dodaj odrobinę oliwy i zmiksuj na pastę, po czym dopraw solą, cukrem i pieprzem. Makaron ugotuj według wskazówek producenta, po czym odcedź, odlej i jeszcze gorący zmieszaj z pesto i odrobiną pozostałej wody. Nałóż na talerz i posypujemy parmezanem.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na dania z makaronem
Reklama
Reklama
Reklama